Skandias vd Johanna Cerwall. Foto: Pressbild/Skandia

Bolån

Bolånekriget pågår för fullt på den svenska lånemarknaden. Ytterligare en aktör har gett sig in med huvudet före i kampen om den lägsta räntan, Skandia. Skandia som är en stor aktör inom pensionsmarknaden är även transparenta med vad som krävs – att tjänstepensionen ligger hos banken.

Den första halvan av 2018 har varit hektisk för bolånegivarna. Sedan aktörer som Enkla börjat erbjuda bolåneräntor kring en procent har även ett flertal andra aktörer följt efter. Senast meddelade Skandia bolån att deras ränta kommer att kunna sänkas ner till låga 1.09 procent.

Kraven för den nya, låga räntan är dels att din skuldsättningsgrad ska vara under 50 procent. Utöver det måste du även flytta över din tjänstepension till banken. Att Skandia är tydliga med vad som krävs för deras ränterabatter är inget nytt, sedan länge har de presenterat exakt hur mycket du kan spara på vissa förutsättningar.

Skandia samlar de två viktigaste privatekonomiska faktorerna

Förhoppningen med Skandias erbjudande är enligt Johanna Cerwall, vd för Skandias Bank, att samla de två viktigaste privatekonomiska åtagandena under samma tak. I en intervju med DI säger hon även att de fortsätter med sin transparenta prismodell, bara att man väljer att premiera de som även tar med sin tjänstepension till banken.

Hon fortsätter med att säga att de utvecklar och förenklar sin modell, för att kunderna ska känna sig ännu mer medvetna om vad som premieras. Skandias modell är redan i dagsläget extremt enkel i jämförelse med många konkurrerande banker, något som troligtvis många uppskattar.

Skandia tydliga med vad som krävs för rabatter på bolånet

Den förändring som Skandia driver är på många sätt unik. Vanligtvis föregås förhandlingarna om bolån av en stor osäkerhet hos låntagaren. Skandia vill dock erbjuda en helt transparent lösning där kunderna kan se sin ränterabatt innan de ens besöker ett bankkontor.

Hur bolånemarknaden kommer att se ut i framtiden är självklart omöjligt att säga. Troligtvis kommer dock Skandias modell visa sig vara populär, då digitaliseringen spelar en allt större roll även på finansmarknaden. Kunder som söker på bankens hemsida kan nämligen snabbt och enkelt se exakt vilka rabatter som kommer att erbjudas då de tecknar ett bolån hos banken.